· 

Per Bogstad Gulliksen

Berätta om ditt förhållande till Rom?

Jeg har vel egentlig et praktisk forhold til Roma. To ganger tidligere har jeg bodd her, begge gangene var oppholdet på 3 måneder og begge gangene var jeg tilknyttet Det Norske Institutt i Roma. Høsten 2007 bodde jeg på Aventino, studerte kunsthistorie og skrev oppgave om barokk-epoken. Vinteren 2009 leste jeg litteraturhistorie og bodde på Monteverde. På et menneskelig plan blir jeg overveldet, målløs, undrende, filosoferende og vanvittig av Roma. Det er virkelig Den Evige By sett med den vestlige sivilisasjonens øyne. For meg er Roma i høyeste grad en eksistensiell opplevelse.

 

Hur har det varit att arbeta på Circolo och i Rom?

Jeg har bare godt å si om erfaringen av å jobbe på Circolo! Både Ingo og Tinja er lett tilgjengelige, kunnskapsrike og serviceminded dersom man har spørsmål, både om Circolo og Roma. Jeg opplever Circolo som et velfungerende felleskap, både sosialt og i arbeid. Min opplevelse er at de andre kunstnerne jeg har delt tid med her nede er seriøse, er aktive og jobber mye. Det skaper inspirasjon til selv å få mest mulig ut av oppholdet. Trafikken (og turismen) i Roma er krevende og slitsom når man er her for å jobbe. Det blir ofte heller mange kilometer til fots fordi jeg ikke orker å stå i de overfylte bussene.

 

Hur fick du höra om Circolo Scandinavo och varför valde du att ansöka om residens här?

Som skuespiller og nordmann har jeg lest mye biografi om Henrik Ibsen. Slik var det at jeg ble klar over Skandinavisk Forenings kunstnerhus i Roma, som jo Ibsen var deltagende i. Etter et søk på internet for mange år siden viste det seg at Foreningen fortsatt er i drift og at den kunne tilby residens for kunstnere. Jeg søkte residens her fordi jeg jobber med et prosjekt om den norsk-amerikanske kunstneren Hendrik Christian Andersen, som har et eget museum her i Roma. Han var bosatt i Roma i over 40 år og det er boligen (og studioet) hans som er bevart som museum. Det er det eneste stedet i verden hvor man virkelig på nært hold kan undersøke hans kunstnerskap.

 

Hurdana förväntningar hade du om Circolo?

Jeg vet ikke helt om jeg hadde spesielle forventninger så det er vanskelig å svare på. La meg heller si at jeg på ingen måter har blitt skuffet over måten Circolo i praksis fungere.

 

Vilken typ av möjligheter ger Circolo och Rom som du du inte har hemma?

Circolo gir mulighet til tilstedeværelse, fokus, ro og fordypning på en helt annen måte enn hva jeg klarer å få til med et selvdrevet prosjektarbeid når jeg hjemme i Oslo. Roma gir muligheten til erfaringer og opplevelser av kunst-, kultur- og sivilisasjonshistorie som nær sagt intet annet sted kan tilby i den vestlige verden, ei heller Oslo, der jeg bor.

 

Vilka är dina tips för de andra artisterna som kommer hit eller för en artist som funderar på att ansöka till Circolo?

Tips for andre kunstnere som kommer hit: Stå opp grytidlig og bruk byen mens den ennå ikke helt har kommet igang. Til de som funderer på å søke: Jeg tror det kan være bra å definere spesifikt for seg selv hva det er i Roma som gjør at du må være akkurat her for å jobbe. Blir prosjektet for generelt kan man kanskje bli uproduktivt og som førstegangsbesøkende ende opp som en slags turist som drar rundt i byen til alle de stedene som alle andre drar til.

 

Vad är det bästa med Rom?

At det er Den Evige By. Og at man kan kaste mynt over venstre skulder ned i Trevifonten med ønske og håp om å kunne komme tilbake! 

 

 

Frågor: Tinja Räsänen

Text och foto: Per Bogstad Gulliksen