· 

Magnus Westerberg SWE

Svenska författaren Magnus Westerberg är lite av en stamkund på Circolo Scandinavo, med 4 vistelser i baggaget. Westerberg trivs utmärkt på il Circolo, "Alla är så trevliga här, också personalen!" skrattar han. Stället tilltalar honom för att det är bohemiskt och inte allt för rigidt. "Artister är inte rationella, utan mer komplexa. Jag får massor med inspiration av att tala med de andra artisterna. Det är otroligt viktigt att ett sådant här ställe får finnas kvar."

 

Staden Rom fascinerar Westerberg eftersom här finns så tydliga kontraster, det kan vara lugnt och kaotiskt på samma gång. Det är en blandning av historia, nutid, kaos och lugn. Han kan heller inte komma på mycket negativt med hans favoritstad Rom, till och med trafiken gillar han. Till tennisträningen åker han e-moped tvärs genom Rom i rusningstid och det är fascinerande att lära sig flyta med i strömmen av trafik längs gator som Lungotevere. Efter en stunds funderande talar vi om de många byggarbetena som aldrig tycks bli klara, så det får bli det negativa med staden. Turismen har han heller inget illa att säga om eftersom den skapar så många arbetsmöjligheter, turism har varit viktigt för Rom i 2000 år.

 

Denna månad har författaren ägnat åt att korrekturläsa sin bok "Rue des Pyrénées". I boken behandlas gator från olika städer, samt historier bakom dem. Boken finns redan som e-bok på iTunes och kan läsas digitalt, men ska även ges ut i en förnyad version i pappersform. Han har också läst italienska, översatt en essä av Luigi Mascilli Migliorini från italienska till svenska samt spelat mycket tennis. Genom tennisen har han träffat flera nya bekantskaper, och fått öva på sin italienska. "Italienare skiner upp om man kan lite italienska, de kan liksom inte hindra leendet från att spricka fram när man kan tala med dem!"

 

Vaxholmsbon tillbringar 2 timmar dagligen på pendlarbåten mellan Vaxholm och Stockholm City för att ta sig till sitt arbete, vilket just nu är som Content Manager på Microsoft. I Vaxholm finns ett stort café som Westerberg rekommenderar varmt. Bakverksutbudet är enormt och många utländska turister kan inte tro sina ögon när det ser det! Öns historia är också intressant med en fästning som byggdes för att försvara sig mot Ryssland. Till Westerbergs Stockholmstips hör det arkitektoniskt intressanta Stockholms stadsbibliotek, ritat av arkitekten Gunnar Asplund. 

 

Text: Oona Haapamäki

Foto: Magnus Westerberg

 

Magnus Westerbergs filmer:

https://youtu.be/ALVW_Q0tic8

En anspelning på introt till La Grande Bellezza (2013) :)

 https://youtu.be/IiJgy6Xst7I