· 

Solfrid Olette Mortensen SWE

Norska bildkonstnären Solfrid Olette Mortensen besökte Rom för första gången ca 50 år sedan och har nu tillbringat snart 2 månader på Circolo Scandinavo. Hon blev bekant med residenset första gången på 1990-talet när hon satt i Norska Billedkunstneres styrelse och har nu utforskat staden för att hitta material till sitt projekt.

 

Under sina veckor i Rom har arbetsrytmen bestått av tidig morgonkaffe på takterassen, för att sedan fortsätta med antingen 8-9 timmars promenader för att söka material till projektet, eller arbete i ateljén. "Cercari gli colori di Roma" heter hennes projekt som går ut på att hitta lokala färgpigment för att göra en slags färgkarta över arkitekturen i Rom. Mortensen anser att man i Rom värnar om gatubilden och att den och de på förhand strängt bestämda fasadfärgerna ger en slags visuell ro vilket gör staden vacker. 

 

Det bästa med Rom är alla de historiska och konsthistoriska referenser som finns runt omkring staden. Pantheon är enligt Mortensen en av de vackraste byggnaderna i världen, speciellt tidigt på morgonen innan alla turister fyller byggnaden. Under promenaderna har hon också gått vilse ibland, vilket gjort att hon upptäckt nya intressanta områden; undangömda gränder i närheten av Colosseum, området kring Ponte Milvio eller Testaccios unika omgivning.  Området  känns som om det är lite ofärdigt, i en ändringsprocess. 

 

Något som hennes långa promenader också lärt henne är att ha ordentliga vandringskängor. Gatorna och underlagen i Rom är hårda, något som en naturälskare kanske inte inser direkt. I hennes hemstad Borhaug på Lista vid sydspetsen av Norge bor bara 1000 personer. Där kan man njuta av hav, vind och strand. Staden var den första i Norge att bli isfri efter istiden och där finns även fornlämningar från bronsåldern att beskåda. Mängden fornminnen kan förstås inte jämföras med Rom, var de finns praktiskt taget överallt.

 

Text och bild: Oona Haapamäki