· 

Anna-Maija Ylimaula FIN

Suomalainen professori, arkkitehti ja kirjailija Anna-Maija Ylimaula on palannut Circolo Scandinavoon noin 15 vuoden tauon jälkeen. Roomassa ja Italiassa paljon aikaa viettänyt Ylimaulan ura kirjailijana sai alkunsa WSOY:N novellikilpailusta 1973 ja hänen novellinsa Saarnamiestenkastike julkaistiin Vuosirengas 74 antologiassa. Hänen ensimmäinen kirjansa Papintyttö julkaistiin 1976. 

 

Ylimaula on myös työskennellyt Circolo Scandinavossa 2000-luvun alussa kun hän tuurasi silloista johtajaa jotta  tämä pääsisi purjehtimaan Ruotsiin. Sinä aikana hän myös kirjoitti Kesä ja Caravaggio novellin joka kertoo ajasta jolloin Circolo Scandinavo sijaitsi Via Garibaldilla. 

 

Ylimaula oli vahvasti mukana etsimässä uusia tiloja Circololle kun silloinen vuokrasopimus läheni loppuaan. Accademia dei Lincein vanhoista arkistotiloista tuli sittemmin Circolo Scandinavon uudet tilat ja arkiston karut loisteputket saivat jäädä kattoon. Circolossa Ylimaulaa viehättää se että se yhdistää taiteilijoita eri aloilta joiden kanssa hän kokee yhteistyön sujuvan mukavasti. Circolon boheemeissä tiloissa viihtyvät kaikenlaiset artistit ja myös Trastevere kaupunginosana on täydellinen residenssille. 

 

Rooma kiinnostaa Ylimaulaa yhä. Syynä on kaupungin kerroksellisuus, arkkitehtuuri, Villa Lante sekä Vatikaanin kirjasto joka kuuluu hänen suosikkeihinsa. Arkkitehtuurin historiaa hän on käynyt tutkimassa myös opiskelijoidensa kanssa. Kaupungissa näkyy hyvin vähän länsimaisen suurkaupungin tyypillisiä ominaisuuksia kuten neonvaloja ja pilvenpiirtäjiä ja siksi Rooma tuntuukin vähän elävältä kotiseutumuseolta. Mahdollisuus tulla tänne ja rauhassa kirjoittaa näytelmää on Ylimaulalle luksusta ja hän onkin kahden residenssikuukauden aikana tutustunut moniin kivoihin tyyppeihin. "Ihana oli myös huomata että talon henki on säilynyt" Ylimaula sanoo. Pitkiä keskusteluja Circolossa ovat häntä ennen käyneet niin Ibsen ja Strindberg, kuin Undset ja Lagerlöf. 

 

Jos Ouluun päätyy vierailulle suosittelee Ylimaula varsinkin Taidemuseota missä on usein alueella asuvan taiteilijan näyttely. Oulu tarjoaa myös paljon konsertteja ja teatteria. Ylimaulan työpaikka Oulun ylipisto saa myös suosituksen etenkin Linnanmaan kampuksen arkkitehtuurin vuoksi. Sen alkuperäinen osa on valittu Docomomon kansainvälisesti merkittävien modernismin kohteiden listalle. Myös taiteilijoiden saari Hailuoto saa Ylimaulalta suosituksen.

 

Teksti ja kuva: Oona Haapamäki