· 

Sven Lyder Kahrs SWE

Sven Lyder Kahrs är en norsk kompositör med ett starkt band till Circolo Scandinavo och Rom, första gången han var residensartist var redan 1987. Att komma tillbaka och arbeta är alltid fruktbart och möjligheten att få träffa kollegor från de övriga nordiska länderna är något han uppskattar. De månatliga artistträffarna ger också artisterna en möjlighet att ta del av varandras konst, vilket också kan leda till nya samarbeten.

 

Sven Lyder Kahrs väg till att bli kompositör började redan som 7-åring när han började skriva musik för vänner och familj samt småningom till skådespel och skolorkestern. Kahrs besökte Rom tillsammans med sin skolklass och blev så tagen av staden, historien och konsten att han frågade sin lärare om han kunde bli kompositör, till vilket läraren svarade jakande. Sedan dess har staden haft en alldeles speciell betydelse för kompositören.

 

 

Det bästa med Rom är stadens närvaro och energi, den är som en organism och full av överraskningar. 

Tiden står stilla i dess konst och historia som närvaro av tid, samtidig som den också besitter en kontinuitet. Roms egenart och öppenhet är otroligt inspirerande för en kompositör, den får en att undvika navelskådande och istället se det hela i en större kontext. Romare lever sitt moderna liv helt opåverkade av sin omgivning, något de tar som en självklarhet.

 

Kahrs kan först inte komma på något negativt med Rom, men efter en stund konstaterar han att landets ekonomi och politik nog inte är i så gott skick. Landet har inte haft de bästa förutsättningarna med de som styrt landet och italienarna saknar en grundläggande tillit till staten och kommunen. De är ändå medmänskliga och generösa inför varandra. Trafiken är också en svår nöt att knäcka för en utomstående även om den kan vara mycket flexibel. 

 

Sven Lyder Kahrs hemstad Hamar bjuder på flera intressanta museum som han rekommenderar, nämligen Hedmarks folkmuseum Anno, Kunstbankens utställningar och ett museum om Alf Prøysen, den folkkäre vissångaren. Enligt kompositören (och tydligen Norges statsminister) finns också Norges bästa fiskbutik i Hamar, staden som ligger vid landets största insjö. Utöver dessa pärlor rekommenderar han de många historiska storgårdar som ligger i det vackra kulturlandskapet t.ex. Hovelsrud och Hovinsholm.

 

Text och fotografi:

Oona Haapamäki