· 

Gjert Rognli SWE

Det är norska Gjert Rognlis första gång som artist på Circolo Scandinavo. Första gången på ett artistresidens faktiskt, och med denna upplevelse i bakfickan tänker Rognli söka residens igen och också till andra ställen!

 

Månaden på Circolo har varit intressant och att kunna få kontakt med Roms långa historia och stadens energi är något som tilltalar Rognli. Under sin vistelse har Rognli filmat in material för en konstfilm som ska försöka förmedla olika känslor, men utan skådespelare. Filmen till vilken han redan filmat in material från bl.a. Barcelona och New York, är en reflektion av vår nutid där det egocentriska, narcissistiska, självcentrerade och ungdomsdyrkande beteendet regerar. Filmen är ett försök att förklara och visa att det också finns annat viktigt. 

 

Rognli har hämtat material från kända platser i Rom och därför har han varit tvungen att filma under tidpunkter när de annars välbesökta turistattraktionerna tystnar, dvs sent på kvällen, under natten och tidigt på morgonen. Just denna januari månad har varit kall och regnig men hans arbete har varit lärorikt trots vätan och kölden. 

 

Det bästa med Circolo Scandinavo menar Rognli är vetskapen att storheter som Sigrid Undset har tillbringat tid här, och att den vetskapen inspirerar konstnären i hans arbete. Byggnaden har en speciell energi som bjuder in att skapa och inspireras. Det är en gåva att få vara här, menar Rognli. Det enda negativa han kan komma på med Rom är att det i princip inte finns offentliga toaletter, utan man är tvungen att köpa kaffe i ett café om man vill använda toaletten, om det ens finns en!

 

Till favoriterna i Rom hör parken Villa Pamphilia och det omkringliggande gröna området. Här kan man njuta av ett glas vin, vatten eller vad helst man önskar som kan köpas från de närliggande försäljningsbilarna medan ett för Rom otypiskt lugn lägger sig omkring en. Mitt bland alla träd och det gröna gräset kan man nästan meditera sig tillbaka till den nordiska skogen. Parken är så stor att den nästan alltid känns folktom. Rom erbjuder många vackra och litterära ögonblick som man minns länge. 

 

En sak som Rognli lagt märke till är att många italienare är som mänskliga porträtt. Han känner igen ansiktsdragen från klassiska målningar och skulpturer och det är som att vara omgiven av levande skulpturer ibland!

 

Gjert Rognlis Oslo-tips är att åka ut med båt i fjorden till någon ö med en stor picknick korg och sitta på stranden och njuta av de vackra vyerna. En favorit är ön Hovedøya där det finns en ruin från ett gammalt kloster. Vintertid är vikingaskeppsmuseet ett hett tips!

 

Text: Oona Haapamäki