· 

Annikki Wahlöö SWE

Annikki Wahlöö har besökt Rom många gånger förut, men detta är första gången hon tillbringar en längre tid i den eviga staden. Wahlöö uppskattar att Circolo ligger så nära till allt och att stämningen bland de andra artisterna är så god, det finns en naturlig balans mellan att vara social och kunna jobba när det känns så. Wahlöö inspireras av naturen och den omkringliggande miljön. Här slipper hon det sociala bruset.

 

Under december månad jobbar hon tillsammans med Alicja Ziolko med ett projekt som handlar om Platon. Efter att första veckan på plats gick åt att springa på möten och lösa olika problem med projektet, har hon sedan kunnat koncentrera sig på att arbeta. Rom är en väldigt scenisk stad och en del av tiden har tillbringats utomhus med filmkamera. Under ett av evenemangen som hölls på Circolo Scandinavo kunde hon dessutom träffa medlemmar från performansgruppen Cosmonauti som Wahlöö är en del av. Möjligheten att stärka kontakten med gruppen och diskutera kommande projekt har varit till stor nytta för det internationella nätverket.

 

 

Wahlöö kommer att åka tillbaka till Sverige över jul för att sedan ännu återvända till Circolo ännu före årets slut. Till Wahlöös jul hör långa promenader i Hagaparken med tillhörande glögg, att samlas med familjen för att äta god mat samt att spela spel och lägga pussel. Barnen får presenter medan de vuxna kan räkna med en god bok eller något annat smått och gott. Med äldre släktingar blev beslutet att åka till Sverige över julen lättare eftersom livet tyvärr inte alltid är självklart. 

 

Det som Wahlöö uppskattar med Italien och Rom är den vardagliga fysiska närheten som finns här. Både i Italien och i New York (där Wahlöö tidigare bott) talar man mer med främlingar, fastän ytligt, men det underättar vardagen. Det italienska temperamentet är också något Wahlöö uppskattar och speciellt som skådespelare syns skillnaderna i hur ett hetsigt argument framförs mer fyssikt i Italien än t.ex. i Sverige. 

 

Till Wahlöös favoritplatser i Rom hör t.ex. Pantheon för att det är lika magiskt varje gång och det är så lättillgängligt. Promenader nere vid Tibern med den fotografiska miljön uppskattas också, också det utsökta bageriet Dolci Decideri uppe på Monteverde Vecchio. Diverse marknader, den tidigare ockuperade Teatro Valle samt rosenträdgården nära Forum Romanum är också exempel på Romupplevelser som Wahlöö tycker om. Den flytande tidsuppfattningen och ovissheten med träffar och avtal  samt Trastevere tågstation (där hon en gång blivit bestulen) gillar Wahlöö inte. 

 

I Wahlöös hemstad Stockholm kan hon rekommendera de många grönområden som finns; Hagaparken Brunnsviken samt de högklassiga museum som finns, t.ex. Moderna museet och Skeppsholmen. I Stockholm finns även en hel del offentlig konst som konstinstallationer på nya Karolinska sjukhuset. Ett hett tips är också att uppleva Stockholm från vattnet genom att hyra en kajak och paddla omkring och kanske lägga till någonstans för att ta en öl. Sommarsaker helt enkelt. 

 

Text: Oona Haapamäki

Bild: Valeria Tomaso