· 

Sanna Tahvanainen SE

ntervju med Sanna Tahvanainen:

Det är Sannas tredje gång som artist på Circolo Scandinavo, hon har varit här tidigare 2007, 2017 samt varit på Villa Lante 2009. Tahvanainen sysslar med nomadiskt författarskap och åker gärna bort från Helsingfors för att komma undan vardagen och för koncentrera sig på att skriva. Och just Rom verkar ha en bra effekt på Tahvanainen, nämligen under hennes senaste residens 2017 när hon började på sin bok om poeten Sylvia Plath, skrev hon 100 sidor på en månad. Boken som numera fått namnet "Körsbär i snön" och som kommer ut under 2019 har växt till sig till en 400 sidor lång roman sedan dess.

Som så många andra artister som kommer till Circolo Scandinavo trivs Sanna utmärkt i Rom och på residenset. Under resor är man mer känslig och mottaglig för intryck, och inte sällan hittar dessa intryck sin väg till hennes böcker. Det bästa med Rom är att man kan promenera till de flesta ställen och att de olika lagren av historia är synlig, lite som lasagne! Läget där Circolo finns är också idealt, känslan skulle säkert inte vara den samma i en förort som den är i Trastevere. Tahvanainen uppskattar att residenset fungerar på artisternas villkor och är tillåtande, ingen kräver att arbete ska ske en viss tid på dagen, utan man kan jobba mitt i natten om det är det som passar en bäst. De andra artisterna bidrar också till den goda stämningen och man får snabbt nya vänner!

När det hemifrån skickas meddelanden om grått och regnigt väder, uppskattat Tahvanainen verkligen möjligheten att komma till Rom och slutföra projektet med boken. Hon är noga med att också unna sig att se Rom så att det inte enbart handlar om jobb och just möjligheten att variera arbetandet gör vistelsen här väldigt uppfriskande. Hon tar gärna en promenad för att sedan sätta sig ner på ett café för att jobba. Några av hennes favoriter är t.ex. Barnum, Novecento och RED (Read, eat, dream) där ingen jagar bort en efter en halvtimme.

Roms mindre rosiga sida är att det här med värme och vatten inte riktigt är stadens starka sida, så här på vintern är Rom det ställe var Tahvanainen har frusit mest i sitt liv. Å andra sidan kan det räknas som en del av charmen med Rom, men att bo i staden en längre tid kunde göra att kärleken svalnade en aning. Ju mer tid Tahvananinen tillbringar utomlands desto mer uppskattar hon Finland och att allt fungerar.

Som resetips i Helsingfors och Finland nämner hon bl.a. bastubad. Allmänna bastur finns det gott om och om det går att kombinera med att grilla korv, ännu bättre! I Helsingfors finns även intressant arkitektur som Amos Rex, Odet och Finlandia huset. När man blir hungrig kan man gå till konsthallens restauranf Farang eller till yesyesyes och mätta magen efter bastun.

 

Text och bild av Oona Haapamäki